• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 

{ Potrawy regionalne }

 

Wiele przepisów udało nam się pozyskać od naszych mam, babć, sąsiadek. Niewyczerpanym źródłem inspiracji były dla nas panie z grupy folklorystycznej Ciświczania oraz pani prof. Karolina Szymenderska i pani prof. Alina Łuczak, które w naszej szkole uczą przedmiotów gastronomicznych. Wszystkie panie poświęciły nam dużo czasu i serca. Dziękujemy!

Nawiązaliśmy również współpracę z portalem obywatelki.pl oraz wkrainiesmaku.pl Twórcy tych portali kierowanych przede wszystkim do kobiet, przedstawiają m.in. przepisy  ciekawych  i dietetycznych  potraw regionalnych.
Na początku lipca w naszej szkole będziemy uczestniczyć w nagraniu, w którym uczenice naszej szkoły będą przyrządzać trzy potrawy pod kierownictwem pani Karoliny Szymenderskiej.
Dla nas, uczniów liceum o profilu dziennikarskim, będzie to ciekawe doświadczenie - powstanie film przedstawiający przygotowanie tych potraw. Jesienią tego roku będzie można obejrzeć go na stronach portalu obywatelki.pl oraz w telewizjach regionalnych.

Poniżej przedstawiamy sprawdzone przez nas przepisy. 


 

Babka poznańska

 

Składniki:

  • 1i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

Masło roztopić, w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, ostudzić.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski, wsypać cukier, wbić jajka i dodać sok z cytryny. Ucierać mikserem, aż masa będzie gładka, wtedy powoli wlać roztopione masło.


Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Formę na babkę natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Napełnić przygotowanym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Babkę po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem lub topioną czekoladą.
 


SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Szneki z glancem

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Rozpuścić i wystudzić tłuszcz. Przygotować zaczyn: rozetrzeć drożdże, ciepłe mleko i cukier. Mąkę przesiać, a następnie dodać do niej cukier, jajka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn.  Wszystko dokładnie wyrobić.

Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, do PODWOJENIA objętości.

Potem ciastko wyrobić, zawinąć w rulon.

Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm.  Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem żeby się napuszyły.  Przed wstawieniem do piekarnika każdą wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce, polać lukrem.

 

SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Szagówki

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, przetrzeć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i wyropić ciasto. Formował wałeczki, kroić na ukos. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.

 

SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, przetrzeć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Nakładać na wrzącą, osoloną wodę, gotować do wypłynięcia. Podawać m.in. z usmażonym boczkiem.

 

SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Kiszona kapusta

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

 

SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________
 

Pyrki z gzikiem

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego
  • odrobina mleka
  • cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków

 

Przygotowanie:

Zmielić ser, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, mleko. Na końcu dodać koperek. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.



SMACZNEGO :)

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Drukuj artykuł
Marika Grzybowska, Aktualizacja: 13-07-2012 10:52:47
Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
projekt www Gammanet | cms WebKameleon