• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Średnia ocena: 4.505Liczba głosów: 1041
Mleko

Mleko krowie - co to takiego i co nam daje

 


Skład chemiczny  mleka krowiego

nie jest stały i może zależeć np. od rasy krowy, jej żywienia czy też wieku.

Z pl.wikipedia.org: skład mleka jest uwarunkowany genetycznie. Ilość składników mleka jest uwarunkowana genetycznie  oraz środowiskowo ( przyjmuje się, że warunki środowiskowe mają 70% znaczenie w ilości składników mleka, natomiast  geny -30%) Z warunków środowiskowych  najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność.
 


Skład chemiczny mleka może być określony przy zastosowaniu badania laboratoryjnego.
Skład typowego mleka przedstawia się następująco:

Woda- 87,7%

Sucha substancja- 12,3%

Tłuszcz- 3,6%

Kazeina- 2,5%

Inne białka - 0,4%

Laktoza- 4,7%

Inne związki organiczne-  0,2%

Z www.bryk.pl: Nie można ściśle kontrolować poziomu tłuszczy gdyż wpływ na niego mają:

wiek krowy, okres laktacji, pora roku, sposób żywienia, pora dojenia, częstotliwość dojenia krów,

podawanie leków, warunki hodowlane i klimatyczne, cechy indywidualne osobnika.

Dlaczego mleko jest białe? (z www.17mm.pl)

Tłuszcz w mleku przyjmuje charakterystyczną formę, którą można określić jako mikroskopijnej wielkości kuleczki.  

Mleko jest roztworem cukru i soli mineralnych, a tłuszcz tworzy delikatną płynną zawiesinę, czyli emulsję.

Tłuszcz — w formie niezwykle delikatnych kuleczek — nadaje mleku nieprzeźroczysty wygląd i m. in. mleczno-białą barwę.

Dlaczego mleko kwaśnieje i co jest przyczyną ścinania mleka?  (z www.17mm.pl)

Mleko świeże zawiera liczne fermenty (enzymy), drob­noustroje oraz witaminy A, B, C i D. Białko mleka składa się z trzech białek: kazeiny, laktoalbuminy i laktoglobuliny. Najważniejszym tutaj białkiem jest kazeina, która zawiera fosfor i siarkę. Kazeina w mleku występuje pod postacią koloidalną kazeinianu wapnia. Kazeinian wapnia może ulec strąceniu pod wpływem słabych kwasów i następuje tzw. ścięcie się mleka.

 



Walory mleka

 


Mleko źródłem wapnia



Mleko jest pełne  cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Dlatego wpływa ono pozytywnie na różne aspekty naszego zdrowia.
Wypijanie 2 szklanek mleka dziennie przyniesie korzyści dla zdrowia każdemu niezależnie
od wieku, zarówno dzieciom, młodzieży , jak i dorosłym.



Najtańsze i najlepsze źródło wapnia!


Słyszeliście pewnie o tym , że dieta bogata w cenne składniki ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Nieprawidłowe odżywianie może zwiększać ryzyko zachorowania na tzw.
choroby cywilizacyjne np. otyłość, cukrzycę typu II,  nadciśnienie  tętnicze czy osteoporozę.
Czasem mówi się: Jesteś tym , co jesz. Jeśli więc odżywiamy się dobrze, nasz organizm ma wszystkie składniki, których potrzebuje do prawidłowego  funkcjonowania, a my czujemy się lepiej i w pełni korzystamy z życia np. uprawiamy różne sporty.

Jednym z takich ważnych składników odżywczych , który powinien znajdować się w naszej diecie jest wapń. Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo
przyswajalnego wapnia. Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm( w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych, który wchłaniamy tylko w 5-13%.



Sposób na mocne kości



Naukowcy nie mają co do tego  wątpliwości- mleko jak żaden inny produkt spożywczy pomaga nam chronić kości przed osteoporozą. Jak to się dzieje? To proste: w mleku znajduje się
wapń, który jest bardzo ważny dla zdrowia kości. Pijąc mleko dostarczamy go do naszego organizmu i dzięki temu chronimy kości przed niebezpiecznymi złamaniami i osteoporozą.

Mleko zawiera także inne ważne dla kości składniki, takie jak: witamina D, fosfor, potas oraz białko. Razem z wapniem te składniki tworzą ,,magiczną “ mieszankę, która wzmacnia i ochrania nasze kości!




Chrońmy się przed osteoporozą!


Dlaczego powinnyśmy chronić kości przed osteoporozą? Ponieważ osteoporoza jest wyniszczającą  i groźną chorobą, która może prowadzić do kalectwa, a także śmierci.
Liczbę chorych na osteoporozę w Polsce szacuje się na ok. 2,8 mln. Potencjalnie zagrożonych jest natomiast 5 mln. kobiet i 4 mln. mężczyzn.

Mówi się , że jest to ,, cicha epidemia “ bo przez lata może przebiegać bezobjawowo, w sposób niezauważalny i bezbolesny, a jej pierwszą oznaką mogą być dopiero złamania. Na złamania będące wynikiem osteoporozy narażona jest co trzecia kobieta( częściej niż rak piersi) oraz co piaty mężczyzna( częściej niż rak prostaty) po 50. roku życia.



Alergie i nietolerancja


Słyszeliście pewnie opinie, że mleko powinny pić tylko dzieci? To nieprawda! Mleko powinni pić wszyscy niezależnie od wieku. Jedyny wyjątek stanowią osoby, które cierpią na alergię lub nietolerancję mleka no i te, które mleka nie lubią( może warto jeszcze raz spróbować?)
Te ostatnie zachęcamy do zmiany decyzji, ponieważ  mleko jest mleczną inspiracją kulinarną dla ludzi w każdym wieku.


Alergie i nietolerancja- jako dwie różne sprawy



Alergia na białko mleka krowiego jest alergią pokarmową , która występuje najczęściej u
dzieci i przeważnie przemija, nie ograniczając możliwości picia mleka w dorosłym życiu.
Chociaż alergeny mleka krowiego są jedną z częstych przyczyn alergii we wczesnym dzieciństwie, to jednak ponad 90%  dzieci wyrasta z tej choroby po 5 roku życia.
W związku z tym, niewielki odsetek  dorosłych cierpi na tę alergię.
Mieszkańcy Europy Północnej i Słowianie, czyli także Polacy są genetycznie dobrze przystosowani  do spożywania mleka. Dużo częściej alergię wywołują u nas takie produkty , jak:
ryby. miód, orzechy, truskawki czy inne owoce.

Nietolerancja mleka spowodowana jest przez cukier zawarty w mleku- laktozę.
Nietolerancja dotyczy ok.15% Polaków, szczególnie, jeśli w którymś okresie zaprzestali picia mleka.  Osoby z nietolerancją  laktozy dobrze tolerują produkty mleka sfermentowanego, czyli np. jogurty, kefiry czy kwaśne mleko( zsiadłe). Dobra tolerancja napojów fermentowanych jest możliwa dzięki temu, iż laktoza, czyli cukier mleczny zostaje rozłożona przez bakterie występujące w produktach fermentowanych.



Mleko i Uroda


Nowoczesna kosmetologia często wykorzystuje mleko jako składnik
maseczek i balsamów, ponieważ działa ono natłuszczająco, odżywczo oraz zapobiega rogowaceniu skóry i zatykaniu porów. Białka mleka wzmacniają naskórek oraz umożliwiają głębokie nawilżenie. Dzięki zawartości lipidów mleko odbudowuje , również naturalną warstwę tłuszczową skóry  i chroni przed szkodliwym wpływem środowiska, a także działaniem
promieni UV.

Szczególnie cenne jest mleko kozie, które jest źródłem witamin A, C i D oraz wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka pobudzającego naturalny kolagen, który łagodzi podrażnienia. Kozie mleko może być stosowane do skóry wrażliwej, ponieważ bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczną.

Dzięki zawartości kwasu mlekowego oraz kwasów alfa-hydroksylowych(AHA) mleko hamuje procesy starzenia się skóry. Zawarta w kwasie mlekowym laktolina sprawia , że skóra zachowuje jednolity, jasny koloryt.

Warto też wspomnieć o łagodzącym działaniu produktów mlecznych w przypadku poparzeń słonecznych. Objawy poparzeń pomogą załagodzić okłady z kwaśnego mleka, kefiru lub jogurtu.

Mleko jest także bardzo dobrym produktem spożywczym dla włosów.Zawarte w nim białka i lipidy wzmacniają włosy, zaś wapń korzystnie wpływa na ich wzrost i zapobiega wypadaniu.
Natomiast witaminy A i B6 oraz biotyna i potas nadają włosom miękkość i blask.


Mleczne Kąpiele


W Rzymie popularne było także nacieranie skóry chlebem namoczonym w mleku- był to jeden z pierwszych naturalnych peelingów do ciała. Wiara w upiększającą moc mleka przetrwała do czasów nowożytnych.

W oślim mleku kąpała się  George Sand, przyjaciółka Chopina, zaś Elżbieta Austriacka i Maria Antonina codziennie piły maślankę.

Uwaga:

Dodając mleko do wody w wannie, pamiętaj, aby woda nie była za gorąca, bo wówczas mleko się zważy. Nie zapominaj też o zabraniu do łazienki zegarka- kąpiele nie powinny  trwać dłużej niż 15-20 minut.