• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

..........

REZULTATY NASZEGO PROJEKTU

W ciągu kilku miesięcy trwania naszego projektu sporo się nauczyłyśmy. Bardzo dużo dowiedziałyśmy się na temat krwi; analizy wyników jej badań; chorób, które można na jej podstawie odczytać. Jednakże najważnieszym dla nas efektem projektu jest fakt, że dzięki kilku z nas i tych wszystkich osób przez nas zachęconych do oddania krwi i zarejestrowania się jako dawcy szpiku pomogłyśmy innym ludziom, a być może nawet udało się uratować czyjeś życie. Z tego jesteśmy najbardziej dumne.

Drukuj artykuł
Anna Adamczyk, Aktualizacja: 30-06-2012 12:48:49

...........

PODSTWOWE INFORMACJE O KRWI 

KREW płynąca w żyłach i tętnicach jest źródłem sił życiowych u każdego człowieka już od momentu poczęcia. Jest żywą tkanką złożoną z komórek - krwinek czerwonych, białych i płytkowych, które zawieszone są w części płynnej krwi zwanej osoczem. Krew jest całym światem samym w sobie. Jej składniki tworzą wysoko-rozwinięty system obronny i transportowy, od istnienia, którego zależy nasze życie i zdrowie.

KREW TO ŻYCIODAJNA PŁYNNA TKANKA SKŁADAJĄCA SIĘ Z:

  • KRWINEK CZERWONYCH (erytrocyty)
  • KRWINEK BIAŁYCH (leukocyty)
  • PŁYTEK KRWI (trombocyty)
  • OSOCZA (PLAZMY) – stanowiącego do 55% objętości krwi, jest to część płynna KRWI; zawiera białka (albuminę, czynniki krzepnięcia, białka odpornościowe), jest odpowiedzialne za transport wody i substancji odżywczych do komórek, a także odprowadzanie produktów przemiany materii do wątroby, nerek i płuc.

FUNKCJE KRWI:

  • FUNKCJA TRANSPORTOWA – krwinki czerwone zaopatrują tkanki w tlen, w składniki energetyczne, mineralne, witaminy, hormony; oczyszczają organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii (np. CO, mocznik i przenosi do płuc i innych narządów wydalających jak nerki, skóra; termoregulacja - przenosi ciepło z miejsc gdzie się go wytwarza najwięcej np. wątroba, mięśnie i przenosi do skóry, gdzie produkcja jest mniejsza niż utrata;
  • FUNKCJA OCHRONNA I OBRONNA – krwinki białe rozpoznają i niszczą szkodliwe wirusy i bakterie; płytki krwi wstrzymują krwawienie ran
  • FUNKCJA HOMEOSTATYCZNA - tworzenie stałego środowiska wewnętrznego - co jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu.

KREW jest potrzebna codziennie, w dużych ilościach, ponieważ jest bezcennym "lekiem", którego mimo wielu prób i postępu w nauce nie udało się wytworzyć syntetycznie. Jest niezbędna nie tylko ofiarom wypadków, ale także cierpiącym na szereg poważnych chorób. Przetaczana podczas transfuzji lub podawana w postaci przetworzonych preparatów, pozwala ratować życie i zdrowie.

DLACZEGO KREW JEST CZERWONA?

Czerwona barwa krwi pochodzi od erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, zawierających w sobie barwnik - hemoglobinę. Substancja ta łączy się z tlenem w płucach (hemoglobina utlenowana, barwa krwi jest wtedy jasnoczerwona) a oddaje go we wszystkich tkankach i narządach (KREW pozbawiona tlenu ma barwę ciemnoczerwoną). Po odłączeniu tlenu, hemoglobina odtlenowana trafia do płuc, gdzie ponownie wiąże się z tlenem.

Dorosły człowiek posiada ok. 5 - 6 l. KRWI. Jednorazowo dawca, mężczyźni nie częściej, niż co 8 tygodni, kobiety nie częściej, niż co 12 tygodni oddaje 450 ml KRWI, czyli mniej niż 10 % swojej KRWI.

 

Grupy krwi: „A” „B” „O” i Rh

U każdej osoby na powierzchni krwinek czerwonych istnieją substancje grupowe, które decydują o przynależności do określonej grupy krwi. Istnieją 4 podstawowe grupy krwi: grupa O (brak substancji grupowej na krwinkach), grupa A (istnieje substancja grupowa A), grupa B (istnieje substancja grupowa B), grupa AB (istnieje substancja grupowa A i B na krwinkach). Oprócz substancji grupowych na krwinkach czerwonych w surowicy krwi znajdują się naturalne przeciwciała skierowane przeciwko nieobecnej substancji grupowej np.

  • gr. O (przeciwciała anty-A i anty-B),
  • gr. A (przeciwciała anty-B),
  • gr. AB (nie posiada przeciwciał).

Najczęstszymi grupami w Polsce są: grupa A i O. Znacznie mniej częstymi B i AB.

Czynnik Rh

Na krwinkach czerwonych oprócz substancji grupowych ABO u 85% ludzi występuje czynnik D, który określa przynależność do grupy Rh dodatniej. U pozostałych 15% czynnik ten nie występuje i zalicza się ich do grupy Rh ujemnej.

Jeżeli masz krew grupy zaznaczonej w pierwszym pionowym rzędzie tabeli to przy transfuzji możesz otrzymać następujące grupy krwi.

KREW jest najczęściej podawanym lekiem, który ratuje zdrowie i życie ludzkie. Stabilność polskiego systemu krwiodawstwa i odpowiednie rezerwy KRWI, to bezpieczeństwo nas wszystkich.

 

KREW może być potrzebna w każdej chwili każdemu z nas lub naszym bliskim.

 

 

Źródło

http://www.perspektywy.pl/pdfy/informacje_o_krwiodawstwie.pdf

 

 

Drukuj artykuł
Joanna Matuszewska, Aktualizacja: 27-06-2012 08:35:24

TABELA ZGODNOŚCI GRUP KRWI

       Dawca


        Biorca

0-

0+

B-

B+

A-

A+

AB-

AB+

AB+

X

X

X

X

X

X

X

X

AB-

X

 

X

 

X

 

X

 

+A

X

X

 

 

X

X

 

 

A-

X

 

 

 

X

 

 

 

B+

X

X

X

X

 

 

 

 

B-

X

 

X

 

 

 

 

 

0+

X

X

 

 

 

 

 

 

0-

X

 

 

 

 

 

 

 


Drukuj artykuł
Alicja Zając, Aktualizacja: 26-06-2012 15:49:28

Nowy moduł

Coraz więcej ludzi chce być pięknym zdrowym i młodym. Każdy z nas zna swoję grupę krwi i powinien  do niej dostosować odpowiednią dietę. Coraz większą popularność zyskują diety ze zgodnością grup krwi. 

Zależności pomiędzy zdrowiem człowieka a grupą krwi wybadał amerykański lekarz Peter D’Adamo. Wyniki badań przedstawił w książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. 

 

Grupa krwi 0

Nie wszyscy wiedzą, że grupa 0 jest najstarszą grupą krwi a posiada ją 43,3% ludności na świecie. Pierwsi jej posiadacze żyjący około 40 tysięcy lat p.n.e. żywili się głównie dziką zwierzyną, korzeniami, jagodami i liśćmi. Współcześni ludzie odziedziczyli po swoich praprzodkach tężyznę fizyczną, silny układ odpornościowy i prawidłowo funkcjonujący układ trawienny. Dlatego zalecana jest dla nich dieta wysokoproteinowa. Osoby posiadające grupę krwi 0 powinny pamiętać, by potrzebne im białko zbilansować poprzez spożywanie warzyw i owoców, co zapobiegnie nadkwasocie.

       Dieta związana z grupą krwi 0

Osoby z tą grupą krwi powinny dostarczać organizmowi dużo białka zwierzęcego. Najbardziej polecanymi mięsami są: wołowina, jagnięcina, dziczyzna, cielęcina baranina. Natomiast z ryb zaleca się okonia, makrele, łososia, halibuta, dorsza.

·         Jajka muszą być spożywane w umiarkowanych ilościach. Produkty mleczne i zbożowe nie są zalecane.

·         W diecie powinno się uwzględnić duże ilości warzyw najbardziej wskazane są m.in. Sałata, szpinak, czerwona papryka, brokuły, cebula.

·         W diecie nie może zabraknąć owoców m.in. Jabłka, ananas, grejpfrut, banan, arbuz.

·         Należy wyeliminować picie kawy i czarnej herbaty.

·         Wskazane jest picie zielonej herbaty.

Grupa krwi A

Pierwszymi przedstawicielami grupy krwi A były plemienia rolnicze. Prowadziły one osiadły tryb życia i żywiły się głównie wyhodowanymi przez siebie roślinami. Dlatego też, wszystkim osobom z tą właśnie grupą, zaleca się spożywanie jak najwięcej świeżej, nie przetworzonej żywności – proteiny zawarte w roślinach dodają energii i są dobrze trawione. Przodkowie dzisiejszych przedstawicieli grupy krwi A dostosowali się do życia w dużych zbiorowiskach, więc cechowała ich dobra umiejętność współpracy i zorganizowanie. Współcześni przedstawiciele grupy A są narażeni na choroby cywilizacyjne takie jak choroby serca, rak czy cukrzyca.

DIETA DLA GRUPY KRWI A

  • Osoby posiadające grupę krwi A powinni spożywać owoce morza i ryby (zalecane są m.in. okoń, sardynka, makrela karp), warzywa (szpinak, rzepa, marchew, brokuły, cebula, cykoria), owoce (cytryna, żurawina, ananas), a także produkty sojowe.
  • Bardzo korzystnie na organizm wpływa picie zielonej herbaty.
  • Przedstawiciele grupy krwi A powinni wyeliminować ze swojego jadłospisu mięsa najbardziej szkodliwymi rodzajami mięsa są: wołowina, bekon, wieprzowina, baranina.
  • Osoby posiadające grupę krwi A mają predyspozycje do stosowania diety wegetariańskiej.

·         Należy wykluczyć pszenicę.

·         Nabiał nie jest dobrze trawiony przez ludzi posiadających grupę krwi A.

 

Grupa krwi B

Mniej więcej 10 – 15 tysięcy lat p.n.e. w okolicach Himalajów, najprawdopodobniej w wyniku mutacji genowych, których przyczyną była zmiana klimatu, pojawiła się grupa krwi B. Wędrówki Mongołów spowodowały rozprzestrzenienie się tej grupy krwi na inne tereny. Ludy te tworzyły społeczności hodujące stada zwierząt, więc ich dieta opierała się głównie na mięsie i produktach mlecznych. Z uwagi na konieczność przystosowania się do trudnych warunków klimatycznych, pierwsi przedstawiciele grupy krwi B wykształcili silny układ immunologiczny i doskonałą odporność. Współcześni potomkowie pierwszych posiadaczy grupy krwi B mogą właściwie jeść każdy rodzaj pożywienia – ich zalecane menu jest najbardziej zróżnicowane i najmniej restrykcyjne.

DIETA DLA GRUPY KRWI B

  • Dieta przedstawicieli grupy krwi B musi być zrównoważona i urozmaicona.
  • Podstawą diety dla grupy B powinny stanowić ryby i owoce morza a także produkty mleczne.
  • Najbardziej polecanymi rybami są: sardynki, halibut, flądra, dorsz.
  • Najbardziej zalecane produkty mleczne to: mleko kozie, jogurt, kefir, maślanka.
  • W tej diecie powinno się znaleźć także mięso (najbardziej polecanymi są dziczyzna, jagnięcina, baranina).
  • Z diety powinny być wykluczone kurczaki, produkty zbożowe są źle tolerowane. Wyjątkiem są produkty orkiszowe i z mąki owsianej.
  • W diecie powinno się znaleźć dużo świeżych warzyw(buraki, papryka, pietruszka) a także owoce(śliwki, żurawina, banan, ananas).

Grupa krwi AB

AB jest najmłodszą spośród czterech podstawowych grup krwi – powstała mniej więcej 1500 lat temu. Jak sama nazwa wskazuje, zrodziła się ona przez połączenie genetyczne grupy A i B. Jest niezwykle rzadka – posiada ją jedynie około 3,5% populacji ludzi na całym świecie. Stanowi ona połączenie najlepszych cech oraz słabości grup A i B. Czasem jednak reprezentanci grupy AB wykazują cechy typowe tylko dla grupy A, innym zaś razem dla B. Dlatego zaleca się, aby osoby z ta grupą krwi zapoznały się z zaleceniami dotyczącymi zarówno grupy A, jak i B.

DIETA DLA GRUPY KRWI AB

  • Głównym źródłem białka dla przedstawicieli grupy krwi powinny być świeże ryby np. sardynka, makrela, dorsz, owoce morza oraz produkty sojowe.
  • Należy wykluczyć kurczaki oraz czerwone mięso.
  • W diecie nie powinno zabraknąć przetworów zawierających żywe kultury bakterii np. jogurt czy kefir.
  • Dieta powinna być bogata w warzywa (tj. brokuły, pietruszka, szpinak, buraki, pietruszka), owoce (agrest, ananas, arbuz, żurawina, wiśnie, cytryna).
  • Z diety należy wykluczyć napoje gazowane, czarną herbatę, oraz kawy.
  • Najbardziej wskazanym napojem jest zielona herbata. 

 

Drukuj artykuł
Aktualizacja: 26-06-2012 16:20:08
Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
projekt www Gammanet | cms WebKameleon