• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Welcome to Żywiec

Dokładnie 7 maja wyruszyliśmy dzielnie pociągiem do Muzeum Browaru w Żywcu, który należy do jednych z najbardziej znanych w kraju. Po nocnej jeździe pociągiem, nie zgubilismy się i dotarliśmy na miejsce.

Muzemu zrobiło na nas ogromne wrażenie- całkowicie nowoczesne i mutlimedialne zachwyciło każdego członka naszej grupy projektowej. Zero groźnych strażników i brzydkoch kapci;) Słuchaliśmy ciekawych opowieści przewodnika.

Browar w Żywcu powstał już w 1856 roku i założył go arcyksiąże Albrecht Fryderyk Habsburg. Już po 12 latach działalności browar wysunął się na pierwsze miejsce wśród ponad 200 browarów z terenów Galicji. Wyborna jakość piwa żywieckiego stale zyskiwała na popularności i już w 1913 roku rozpoczęto eksport. Browar przetrwał wojenne zawieruchy i działał także w okresie PRL-u. Dzisiaj jest on w pełni sprywatyzowany.

Zdjęcia z naszej wycieczki do obejrzenia w galerii.

 

 

Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:07:40

Nasza ankieta

Jak widać po wykresach Ankieta była prowadzona w naszym otoczeniu czyli przedziale wiekowym od 16-18 i wyżej lat.Z wyników można stwierdzić ze większość z nas spożyła alkohol bedąc poniżej 18 roku życia.Co niestety moze spowodować coraz większe zaniżanie tego wieku, ponieważ starsi namawiają młodszych i to może dać nam nieciekawe i szokujace wyniki w nastepnych latach.

Drukuj artykuł
Aktualizacja: 27-06-2012 12:03:36

W poszukiwaniu pomocy

W kwietniu postanowiliśmy wyruszyć w poszukiwaniu miejsc gdzie ludzie uzależnieni i współuzależnieni mogą szukać pomocy. Nie było łatwo. Poradnie są przeważnie zupełnie niewidoczne i ciężko było znaleźć osobę chętną do udzielenia nam informacji. 

Okazuje się jednak, że zarówno nastolatki, osoby dorosłe lub tzw. DDA, czyli dorosłe dzieci alkoholików mają szanse znaleźć pomoc zarówno w Poznaniu jak i naszej gminie.

Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:09:44

Wywiad

Drukuj artykuł
Anna Waszkiewicz, Aktualizacja: 26-06-2012 18:23:48

Mity i kity

MIT: Lampka wina, kufel piwa czy "kieliszek" wódki nikomu jeszcze nie zaszkodziły.
FAKT: Alkohol, wypijany w niewielkich ilościach i do tego sporadycznie, nie powoduje widocznych zmian w organizmie. Kiedy sięganie po alkohol powtarza się zbyt często lub kiedy organizm jest szczególnie wrażliwy na działanie alkoholu - nawet niewielkie jego ilości muszą, w jakimś momencie, zaszkodzić.

MIT:

Mężczyzna jest bardziej odporny na alkohol niż kobieta
FAKT: Wprawdzie po wypiciu tej samej ilości alkoholu, jego stężenie będzie mniejsze w organizmie mężczyzny niż kobiety, jednak to wcale nie oznacza, że mężczyzna może pić bezkarnie. Zdarza się, że przy bardzo podobnym sposobie picia - zmiany chorobowe pojawiają się u mężczyzny wcześniej niż u kobiety. Sposób reagowania na alkohol zależy bowiem od indywidualnych cech organizmu, stanu zdrowia, sposobu odżywiania się itp.

MIT:

Alkohol poprawia odporność organizmu
FAKT: U osób z podwyższoną ciepłotą ciała i stanami zapalnymi alkohol zmniejsza odporność obronną organizmu poprzez ograniczenie aktywności białych ciałek krwi, których zadaniem jest zwalczanie wszelkich infekcji. Osłabienie systemu odpornościowego pod wpływem alkoholu zwiększa podatność nie tylko na wszelkie infekcje, ale także na wystąpienie choroby nowotworowej.

MIT:

Alkohol dodaje sił
FAKT: Rzeczywiście alkohol może sprawiać takie wrażenie, ponieważ poprzez swoje działanie pobudzające pozwala na krótko zapomnieć o zmęczeniu. Bardziej systematycznie picie alkoholu powoduje jednak uszkodzenie zarówno układu nerwowego jak i mięśniowego, a tym samym osłabienie siły mięśniowej a nawet zaniki mięśni i niedowłady.

MIT:

Alkohol jest dobrym środkiem "na rozgrzewkę"
FAKT: Efekt rozgrzania jest tylko chwilowy. Wypicie alkoholu powoduje bowiem, na krótki czas, poczucie ciepła spowodowane napłynięciem do rozszerzonych naczyń skórnych ciepłej krwi "ze środka" organizmu. Rozszerzone naczynia krwionośne przyśpieszą wymianę ciepła z otoczeniem i tym samym jego utratę. Ochłodzona krew wraca z powrotem "do środka", do narządów wewnętrznych, zaburzając ich funkcjonowanie. Stąd częste przeziębienia (niejednokrotnie zapalenia oskrzeli czy płuc) u osób, które po wypiciu alkoholu starały się gwałtownie ochłodzić na chłodnym powietrzu.

MIT:

Alkohol zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca
FAKT: Wprawdzie spotykamy badania wykazujące, że picie niewielkich ilości alkoholu wpływa "ochronnie" na serce, jednak należy do tego rodzaju stwierdzeń podchodzić bardzo ostrożnie. Według tych badań "ochronne" działanie alkoholu ma polegać na jego wpływie na gospodarkę tłuszczową i opóźnianie procesu miażdżycowego. Niestety nie jest wiadomo jaki będzie końcowy efekt systematycznego spożywania, niewielkich nawet, ilości alkoholu. Osoby, których organizmy, z przyczyn genetycznych, są mniej odporne na działanie alkoholu mogą bowiem nieświadomie, "podpierając się" badaniami naukowymi, stosunkowo szybko uszkodzić sobie układ nerwowy, wątrobę czy trzustkę, a nawet uzależnić się od alkoholu.
Do każdego z nas należy więc wybór czy "chronić" przy pomocy alkoholu swoje serce, czy też ryzykować innymi poważnymi następstwami zdrowotnymi picia alkoholu łącznie z uzależnieniem. Warto jednocześnie wiedzieć, że alkohol i produkty jego przemiany działają bardzo niekorzystnie na mięsień sercowy, prowadząc do jego zwyrodnienia oraz uszkadzają śródbłonek naczyń krwionośnych narażając je tym samym na pękniecie, które może spowodować wylew krwi do mózgu czy zawał.

MIT:

Alkohol jest lekarstwem "na serce"
FAKT: Najnowsze badania wykazały, że u osób z dolegliwościami "sercowymi" subiektywna poprawa samopoczucia następująca po spożyciu "lampki koniaku" jest wynikiem uspokajającego i znieczulającego działania alkoholu, a nie poprawy w ukrwieniu mięśnia sercowego. Naczynia wieńcowe, które odżywiają (dotleniają) mięsień sercowy nie ulegają bowiem rozszerzeniu, a tym samym dopływ krwi do mięśnia nie zwiększa się. Niedotlenienie utrzymuje się. Jednocześnie alkohol powoduje niebezpieczne "skoki" ciśnienia tętniczego krwi, a przy dłuższym jego używaniu uszkodzenie ścianek naczyń krwionośnych i wystąpienie zmian zwyrodnieniowych w mięśniu sercowym, co jest efektem bezpośredniego działania na mięsień - alkoholu i produktów jego przemiany.

MIT:

Alkohol poprawia sprawność psychofizyczną
FAKT: Wykonywane, na niezmiernie czułej aparaturze, badania psychometryczne wykazują, że nawet po niewielkich dawkach alkoholu reakcje kierowców mogą wydłużać się nawet dwukrotnie tzn. o 0,3-0,5 sek. (czas prawidłowej reakcji u trzeźwego i pełnosprawnego kierowcy mieści się na ogół w granicach 0,5 sek.).

MIT:

Alkohol relaksuje i jest dobrym środkiem na zdenerwowanie
FAKT: Chwilowe odprężenie, jakiego doznają niektóre osoby po spożyciu alkoholu, odrywa je na bardzo krótko od problemów życiowych. Problemy pozostają jednak nadal nierozwiązane, nawarstwiają się i często jeszcze bardziej komplikują. Po wytrzeźwieniu powraca się do nich z jeszcze większym napięciem i niepokojem. Dalsze sięganie po alkohol z myślą o zrelaksowaniu się grozi uruchomieniem mechanizmu "błędnego koła", który prowadzi do uzależnienia. Tak naprawdę to negatywny wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy pociąga za sobą jeszcze większą "nerwowość".

MIT:

Alkohol jest lekarstwem na sen
FAKT: Zaśnięcie po spożyciu alkoholu jest wynikiem toksycznego działania alkoholu na mózg (zatrucia alkoholem). Sen nie jest wówczas naturalny (fizjologiczny), a człowiek podczas takiego snu nie wypoczywa w sposób właściwy.

MIT:

Alkohol jest środkiem poprawiającym trawienie
FAKT: Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Osłabienie procesów trawienia i zaburzenia wchłaniania pociagają za sobą niedożywienie. Efektem niedożywienia mogą być stany niedocukrzenia, które są szczególnie niekorzystne dla mózgu i mogą spowodować jego uszkodzenie.

MIT:

Alkohol może zastępować pokarm
FAKT: Alkohol nie jest w stanie zastąpić niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników pokarmowych, takich jak białka, węglowodany czy tłuszcze. Nie może więc stanowić źródła energetycznego nie tylko ze względu na wielokierunkową toksyczność ale również ze względu na metabolizm, uniemożliwiający gromadzenie zapasów energetycznych. Alkohol rzeczywiście dostarcza organizmowi pewną ilość kalorii (z 1 grama ok. 7 kcal.), jednak są to tzw. "puste" kalorie.

MIT:

Alkohol leczy nerki
FAKT: Wprawdzie picie piwa bywa niekiedy zalecane osobom cierpiącym na kamicę nerkową ("piasek w nerkach") ze względu na jego działanie moczopędnie, jednak słysząc taką propozycję, nawet od lekarza, należy zawsze pamiętać o negatywnym wpływie alkoholu (bo piwo to przecież także alkohol) na inne układy i narządy.

MIT:

Niektórzy rodzą się alkoholikami
FAKT: Takie stwierdzenie nie jest prawdziwe, bo przemawiałoby za tym, że alkoholizm powstaje wyłącznie na drodze dziedziczenia. Dzieci alkoholików byłyby wówczas skazane na alkoholizm, a tak przecież nie jest. W myśl dzisiejszych poglądów - na powstawanie alkoholizmu czyli uzależnienia od alkoholu składają się nie tylko czynniki biologiczne, ale także czynniki psychologiczne, duchowe i społeczne.

MIT:

Nie jestem alkoholikiem, bo nikt mnie nie widział pijanym
FAKT: Upijają się zarówno alkoholicy, jak i nie alkoholicy. Jest wielu alkoholików, którym tylko sporadycznie zdarza się być pijanym, bowiem piją alkohol w niewielkich dawkach i tylko w takiej ilości, aby uzyskać stan lekkiego oszołomienia, a jednocześnie nie dopuścić do wystąpienia bardzo przykrych dolegliwości związanych z zespołem abstynencyjnym. Z kolei stwierdzenie, że ktoś jest pijany nie upoważnia absolutnie do postawienia diagnozy uzależnienia od alkoholu.

MIT:

Alkoholik to ktoś, kto musi pić codziennie
FAKT: Codzienne picie alkoholu nie jest objawem alkoholizmu, aczkolwiek zdarza się, że alkoholik pije przez wiele kolejnych dni (tzw. "ciąg" alkoholowy). Nie trudno spotkać alkoholików, którzy piją tylko raz czy parę razy w roku przez ileś kolejnych dni, zaś całymi tygodniami czy miesiącami potrafią zachowywać abstynencję. Coraz częściej można też spotkać alkoholików, którzy nie piją 5, 10, 20 czy nawet więcej lat lat (ostatnio spotkałem takiego, który nie pije od 57 lat).

MIT:

Alkoholicy to ludzie z marginesu i degeneraci
Alkoholicy to ludzie źli i niemoralni
FAKT: Z opiniami tymi trudno dyskutować, bo przeczą im powszechnie znane fakty. Problemy z alkoholem mieli bowiem wspaniali pisarze i poeci (w tym niektórzy spośród laureatów literackiej Nagrody Nobla). Do pobytów w ośrodkach leczenia uzależnień przyznawały się gwiazdy światowego teatru i filmu. Także wśród znanych polskich aktorek i aktorów oraz innych osób publicznie znanych i szanowanych są takie, które nie kryją tego, że miały w przeszłości problem alkoholowy, jednak potrafiły się z nim uporać.

 

Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:17:02

Eksperyment drożdżowy :D

Postanowiliśmy sprawdzić osobiście jak przebiega proces fermentacji drożdży. Tego bojowego zadania podjęło się aż trzech chemików z grupy. Dawid, Łukasz i Andrzej dzielnie walczyli z dość specyficznym zapachem drożdży, ale dali radę. Choć doświadczenie było dość proste to zabawa była świetna a satysfakcja z udanej pracy niewiarygodna. Chemia to może nie pierwsza miłość chłopaków, ale okazało się, że jak się o jakimś zjawisku tylko nie czyta, ale także sprawdza się je empirycznie, to chemiczne zjaiwska wydają się być dość ciekawe:)

A oto dowód naszej ciężkiej pracy.

http://www.youtube.com/watch?v=eb9_BpM-yFw&list=HL1340871986&feature=mh_lolz

Drukuj artykuł
Anna Waszkiewicz, Aktualizacja: 28-06-2012 10:39:45

Pij piwo- będziesz wielki?! ciekawostki o piwie

Ciekawostki o piwie!

1) ...piwo nie tuczy. Nie zawiera tłuszczów i cholesterolu.

2) ...najdłuższa lada barowa ma prawie 124 metry i aż 56 kraników z piwem. Niestety, żeby odwiedzić to piwne królestwo musisz wybrać się aż do Ohio.


3) ...chmiel nie jest podstawowym składnikiem do produkcji piwa, a jedynie piwną przyprawą.

4) ...piwo należy nalewać do szklanki przepłukanej zimną wodą. Bąbelki nie zatrzymują się wtedy na ściankach naczynia a piwo ma idealnie złocisty kolor.


5) ...kodeks Hammurabiego był bezlitosny dla karczmarzy, którzy rozwadniali piwo lub zawyżali jego cenę. Groziło im utopienie w sfałszowanym trunku.

6) ...piwo obniża ciśnienie krwi, uspokaja i działa bakteriobójczo i pobudza trawienie.


7) ...piwo to jedyny napój, który może szczycić się tak okazałą pianą.

8) ...piwo zawiera blisko 40 związków mineralnych, które dają Tobie energię.


9) ...litr piwa zawiera około 200 mg witamin.
Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:20:54

Piwo- jak to się robi?

Piwo można wyrobić w dwa sposoby:

      Domowy

Produkcja domowa, trwa około miesiąca i wymaga znajomosci reakcji chemicznych.Wymagana jest znajomość podstawowego przepisu.W produkcji domowej można eksperymentować ze smakiem piwa i jego jakością im większe mamy doświadczenie w produkcji tym lepsze piwo wyprodukujemy.Wszystko zależy od nas jakie będzie piwo dlatego większość ludzi którzy mają pojęcie o tworzeniu piwa wolą je produkować niżeli kupować.

Zalety produkcji piwa domowego;

  -Sami kreujemy piwo i dostosowujemy je do siebie,

  -Koszty mniejsze, piwa wiecej,

Wady produkcji piwa domowego:

  -Czasochłonne,

  -Przy braku umiejętności produkcja może zakonczyć się fiaskiem,

      Przemysłowy

Produkcja przemysłowa jest szybka i zmechanizowana. Dziennie jest produkowana duża ilość piwa butelkowanego.Produkcja na taką skale jest możliwa tylko w browarach które są odpowiednio przygotowane do takiej produkcji.Piwo jest z góry określone w smaku i ilości oraz cenie.

Zalety produkcji piwa przemysłowego:

  -Szybka produkcja w masowej ilości,

  -Dostepność w sklepie.

Wady produkcji piwa przemysłowego

  -Z góry określony smak piwa.

Schemat produkcji piwa przemysłowego

 Schemat produkcji piwa przemysłowego

Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:24:39

Piwo i nasz organizm

Czynniki zwiększające działanie alkoholu

Stan w jakim znajduje się człowiek po spożyciu określonej ilości alkoholu nie zależy jedynie od jego ilości, stężenia we krwi oraz tempa w jakim się go pilo. Istnieje jeszcze szereg czynników, które mogą zwiększyć działanie alkoholu na organizm człowieka. Jednym z nich jest zmęczenie. Osoba przemęczona szybciej reaguje na działanie etanolu. Dodatkowym czynnikiem jest początkowe pobudzenie, które jest radośnie przyjmowane jako likwidację fizycznego zmęczenia. Niesłusznie, płyn jedynie znieczulił organizm. Łatwiej upić się również osobą znajdujących się w sytuacjach stresujących i podenerwowanych. W ich wypadku łatwo by pozornie niewielkie ilości trunku zaowocowały irytacja i zachowaniami agresywnymi. Również stosowanie innych używek takich jak papierosy czy kofeina zawarta w kawie może spotęgować działanie alkoholu. Bardzo ważne by uważać przyjmując jakiekolwiek leki. Koniecznie trzeba sprawdzić, czy podczas kuracji można pić, ponieważ zmieszanie pewnych lekarstw i alkoholu może być nieprzewidywalne i groźne w skutkach.

Współuzależnienie

Gdy w rodzinie pojawia się alkohol nie tylko sam uzależniony jest chory. Współuzależniona jest cala jego rodzina. Uszkodzeniu ulegają różne sfery życia rodzinnego. Zniszczeniu ulega życie uczuciowe jej członków. Zamiast miłości i poczucia bezpieczeństwa panuje w niej strach, poczucie winy i wstyd. Członkowie rodziny tracą poczucie oparcia i pomocy ze strony bliskich. Z czasem nie ma się już do siebie ani zaufania ani zrozumienia. Pojawia się coraz więcej kłamstw i manipulacji. Chora rodzina izoluje się od świata zewnętrznego, każdy sam usiłuje sobie radzić z tragedią jaka go dotyka. Nałóg pochlania również wiele pieniędzy. Często rodziny popadają z tego powodu w poważne kłopoty finansowe. Powoduje to dodatkowe poczucie winy, stres i strach. Alkoholik prawdopodobnie będzie uciekał od tego w świat etanolu. Członkowie rodziny usiłują przystosować się do zaistniałej sytuacji jednakże jest to dla nich pułapka. Współuzależnienie objawia się między innymi koncentracją własnego życia wokół picia uzależnionego.

Wpływ alkoholu na nasz organizm
Mózg
Alkohol wpływa w hamujący sposób na czynności psychiczne naszego mózgu. Zaburza nasz intelekt, emocje oraz motywację. Tak więc, system kontrolujący najważniejsze procesy psychiczne, zostaje wyłączony przez alkohol. Wraz z zwiększeniem stężenia etanolu zostają zakłócone podstawowe czynności naszego mózgu, a mianowicie; mowa, czucie oraz koordynacja ruchowa. Z kolei dawki narkotyczne alkoholu powodują zaburzenia ośrodków regulujących ciśnienie krwi, temperaturę i oddychanie.
Serce
Wpływ alkoholu na serce jest słaby. Wynika przede wszystkim z hamowania mózgowych ośrodków , które regulują czynności układu krążenia. Alkohol w słabym stopniu rozrzedza naczynia wieńcowe. Wpływa hamująco na układ krążenia powodując zaburzenia akcji serca, gwałtowne rozszerzenie, czy zwężenie naczyń krwionośnych.
Żołądek
Alkohol przyjmowany w dużych ilościach działa hamująco na czynności wydzielnicze naszego układu pokarmowego oraz perystaltykę jelit. Nadmiar alkoholu może powodować częste biegunki, zaparcia, nudności, wymioty. Ponadto, może być powodem zaostrzenia choroby wrzodowej żołądka. Regularne picie alkoholu prowadzi do niedoboru pokarmowego oraz witaminowego. Głównie chodzi o witaminy z grupy B.
Wątroba
Ten organ jest szczególnie narażony na działanie alkoholu, gdyż w nim właśnie zachodzą wszystkie podstawowe procesy metaboliczne i odtruwające. Alkoholicy często zapadają na marskosc wątrobyy, którą poprzedzają ostre, przewlekłe zapalenie wątroby.
Skóra
W wyniku nadmiernego picia alkoholu uszkadzane są naczynia krwionośne, co w efekcie prowadzi do zaczerwienionego koloru skóry. Ponadto, powoduje odwodnienie organizmu, a co za tym idzie, wysusza skórę. To, z kolei sprzyja powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu skóry.
Życie seksualne
Tutaj należy powiedzieć o tym, że duża dawka alkoholu wpływa na czynności seksualne dwukierunkowo. Po pierwsze zmniejsza nasze libido, zdolność do szczytowania oraz erekcję. Z drugiej zaś strony, powoduje zwiększenie zainteresowania seksem. Niestety, często na zainteresowaniu się kończy.
Psychika
Alkohol w ogromnej mierze działa również na psychikę człowieka. Najczęściej dochodzi do zaburzeń pamięci, zaburzeń zainteresowań, myślenia obniżonej koncentracji. W dalszym etapie choroby alkoholowej dochodzi często do zwiększonej drażliwość, trudności w opanowywaniu agresji i zmienności nastroju.
Spożywanie alkoholu przez kobiety w ciąży
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą prowadzić do wielu wrodzonych wad dziecka np. upośledzenie umysłowe. Kobieta w ciąży nie powinna w ogóle pić alkoholu.
Interakcje alkoholu z lekarstwami
Rozważając temat wpływu alkoholu na nasz organizm, należy wspomnieć o jego interakcjach z lekarstwami. Problem ten staje się coraz bardziej istotny.
Do najważniejszych interakcji zaliczamy:

  • Spotęgowanie działania wielu leków przeciwcukrzycowych w wyniku łączenia ich z alkoholem, co spowodować może wstrząs
  • Alkohol działa osłabiająco na leki przeciwpadaczkowe
  • Nasila działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi, co może spowodować zapaść
  • W połączeniu z polopiryną, uszkadza błonę śluzową przewodu pokarmowego
Jak widać, już nawet niewielka ilość wypitego alkoholu wpływa często na zachowanie człowieka oraz jego organizm, dlatego pijmy alkohol okazjonalnie. Nie traktujmy alkoholu jako środka na pocieszenie, odwagę czy zapomnienie. Niech nie będzie naszą ucieczką od problemów, które mogą jedynie się spotęgować, właśnie przez alkohol.
Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:30:45

Wykrywanie alkoholu

1. Co się dzieje gdy policja znajdzie nastolatka w stanie nietrzeźwości?

Odp: Gdy policja znajdzie taką osobę sprawdza jego dane osobowe i w zależności od stanu upojenia alkoholowego powiadamia rodziców lub jest on zawożony do szpitala.

2. Jaką odpowiedzialność karną ponosi osoba sprzedająca alkohol niepełnoletnim?

Odp: Naruszenie przez sprzedawce zasad obrotu alkoholu prowadzi do utraty prawa sprzedaży na okres 3 lat. Dotyczy to w szczególności sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych osobą nieletnim. Ponadto sprzedaż lub serwownaie naojów alkoholowych z naruszeniem prawa jest przestępstwem i podlega karze grzywny od 100 do 720 000 zł.

3. Dlaczego tak ważne jest kontrolowanie wielku młodzieży sporzywającej alkohol?

Odp: Alkohol jest z jadnym z przyczyn wypadków wśród młodzieży. Alkohol zwiększa ryzyko występowania różnych niebezpiecznych sytuacji (np. konflikty z prawem, sięganie po narkotyki, stanie się sprawcą lub ofiarą przestępstwa). Ograniczając dostępność alkoholu dla osób nieletnich chronimy nie tylko młodych ludzi lecz wpływamy równiż na poprawę ogólnego bezpieczeństwa publicznego.

4. Jaki wpływ ma alkohol na organizm osób niepełnoletnich?

Odp: Alkohol wpływa negatywnie na ich czynności poznawcze- koncentracje uwagi, zapamiętywanie, rozwój kontroli emocjonalnej. Może powodować spowolnienie wzrostu, zaburzenia hormonalne zakłuca procesy rozwojowe, zwiększa też podejmowanie ryzykownych zachowań, groźnyxh dla życia i zdrowia.

Drukuj artykuł
Marta Bednarek, Aktualizacja: 27-06-2012 10:32:40
Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
projekt www Gammanet | cms WebKameleon