• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Średnia ocena: 4.656Liczba głosów: 6068

 

WIELKOPOLSKA KRAINA MLEKIEM I MIODEM PŁYNĄCA

 

W czasach starożytnych i biblijnych duże ilości mleka były synonimem bogactwa. Do wytworzenia dużej ilości mleka potrzebne były liczne stada bydła. Stąd wyrażenie "kraina mlekiem i miodem płynąca"

 


 

 

 

 

 

 

„Kraina mlekiem i miodem płynąca- Jest to związek frazeologiczny, który oznacza w wolnym tłumaczeniu region bądź kraj, żyzny, urodzajny, obfitujący, gdzie ludzie żyją  w dobrobycie.

Ludzie od dawien dawna marzyli o prawdziwym szczęściu. Z tego też powodu ich marzenia koncentrowały się wokół krainy mlekiem i miodem płynącej, w której życie ma tylko same zalety. Pragnienie polepszenia swojego losu towarzyszyło też poetom i pisarzom, którzy na kartach swoich utworów wprowadzali je w czyn.

W czasach antycznych rzymski poeta Wergiliusz pisał wiersze o Arkadii - historycznej krainie położonej na Półwyspie Peloponeskim, otoczonej wysokimi górami, zamieszkiwanej przez prostych pasterzy. Od tamtej pory Arkadia stała się synonimem i symbolem wiecznej szczęśliwości.

Fascynacja Arkadią powróciła w epoce odrodzenia. Polscy twórcy renesansowi utożsamiali z Arkadią tereny wiejskie. Pochwałę wiejskiego życia odnajdziemy między innymi w "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja, a także w wielu pieśniach i fraszkach Jana Kochanowskiego. Mikołaj Rej pisze o wsi jako o krainie wiecznej szczęśliwości, w której niczego nikomu nie brakuje: "Anoć niosą, jabłuszka, gruszeczki, wiśneczki, śliweczki z pirwszego szczepienia twego; więc z ogródków ogóreczki, maluneczki, ogrodne ony ine rozkoszy!". Zalety wiejskiej egzystencji (życie według rytmu pór roku, radość z czynności gospodarskich i różnego rodzaju uroczystości wiejskich) dostrzegał również najwybitniejszy polski poeta renesansowy - Jan Kochanowski. We fraszce pod tytułem "Na dom w Czarnolesie" za warunki szczęścia uznaje on zdrowie i pobożność, a także życie w zgodzie z naturą i sąsiadami. Jednak największą pochwałą życia na wsi jest "Pieśń świętojańska o sobótce", a w szczególności pieśń śpiewana przez pannę XII. Kochanowski wylicza pozytywne aspekty sielskiego bytowania: urodzaj owoców i warzyw, obfitość miodu, odpoczynek na łonie natury po skończonej pracy. Przede wszystkim Kochanowski ukazuje przewagę spokojnej wsi nad głośnym i nieprzyjaznym miastem:

 

"Wsi spokojna, wsi wesoła,

Który głos twej chwale zdoła?

Kto twe wczasy, kto pożytki

Może wspomnieć za raz wszytki?                                                 

Człowiek w twej pieczy uczciwie

Bez wszelakiej lichwy żywie;

Pobożne jego staranie

I bezpieczne nabywanie".

 

Odpowiednikiem starożytnej Arkadii jest także Soplicowo, miejsce akcji "Pana Tadeusza". Taki, a nie inny obraz wziął się z tęsknoty Adama Mickiewicza do "kraju lat dziecinnych. Mieszkańcy w zgodzie z naturą, korzystając obficie z jej darów.

A zatem Wergiliusz, Rej, Kochanowski, Mickiewicz dali w swych utworach wyraz wierze w krainę wiecznej szczęśliwości. Niektórym poetom nie było dane egzystować w sielskich warunkach, toteż wyobrażali je sobie z rozrzewnieniem.

Poszukując krainy mlekiem i miodem płynącej, nie zapominajmy o sentencji Nicolasa Chamforta: "Szczęście nie jest rzeczą łatwą. Trudno je znaleźć w sobie, ale nie sposób gdzie indziej".

 

 

 

 

 

 

Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Dla żywienia człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Stanowi ono również ważny surowiec w przemyśle spożywczym. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.

 

     

Drukuj artykuł
Maciej Heblewski, Aktualizacja: 21-05-2012 14:23:41

 

Skład mleka jest uwarunkowany genetycznie. Ilość składników mleka jest uwarunkowana genetycznie oraz środowiskowo (przyjmuje się, że warunki środowiskowe mają 70% znaczenie w ilości składników mleka, natomiast geny - 30%). Z warunków środowiskowych najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność.

W skała mleka wchodzą między innymi:

BIAŁKA:

  • Kazeina to najważniejsze białko mleka. Zawartość w mleku krowim wynosi 2,4-2,6%.
  • Albuminy
  • Globuliny wysokocząsteczkowe

      

 

CUKRY:

  • Laktoza zwana cukrem mlecznym, jest w całości wytworem gruczołu mlekowego krowy. W 80% powstaje z glukozy, a w 20% z octanów.

  

 

TŁUSZCZ MLECZNY:

  • Tworzony jest z glicerolu i kwasów tłuszczowych.

 

SUBSTANCJE MINERALNE:

  • Wapń
  • Fosfor
  • Potas
  • Chlor, sód
  • Magnez
  • Kwas Cytrynowy

WITAMINY:

  • A - Wytwarzana przez organizm krowy z karotenu pobieranego z paszą. Witamina A gromadzona jest głównie w tłuszczu mleka.
  • D - Powstaje w organizmie zwierzęcia lub bezpośrednio w mleku, a nawet w paszy.
  • E (tokoferol) - Jej źródłem jest pasza zadawana krowie. Dlatego w sezonie pastwiskowym mleko jest bogatsze w witaminę E niż w sezonie zimowym.
  • Witaminy z grupy B - Są wytwarzane przez mikroflorę (drobnoustroje) w żwaczu i jelitach.

 

 

 

Fermentacja Mlekowa


Przemiana sacharydów, m.in. glukozy, w kwas mlekowy to fermentacja mlekowa nazywana też fermentacją mleczanową. Zachodzi ona pod wpływem enzymów wytwarzanych przez bakterie - pałeczki kwasu mlekowego.

Składnikiem mleka jest disacharyd - laktoza, który ulega przemianom prowadzącym do powstawiania kwasu mlekowego. Proces ten zachodzi w dwóch etapach:

Etap I. Odpowiedni enzym przekształca laktozę w monosacharydy:


C12H22O11+ H2O→ C6H12O6+ C6H12O6
laktoza            woda      glukoza         galaktoza


Etap II. Glukoza ulega przetworzeniu przez bakterie mlekowe:


C6H12O6→ CH3-CH(OH)-COOH
glukoza                    kwas mlekowy


W procesie fermentacji mlekowej słodki smak mleka zmienia się w kwaśny. Powstają związki chemiczne
o odczynie kwasowym. Z upływem czasu mleko rozwarstwia się.


Dolna, klarowna część sfermentowanego mleka to serwatka - roztwór laktozy, białek, soli mineralnych
i niewielkiej ilości tłuszczu. Galaretowata warstwa nad serwatką to twaróg. Proces fermentacji mlekowej zachodzi też podczas produkcji pieczywa. W cieście pozostawionym na dłuższy czas, w wyniku fermentacji, wydziela się CO2, który spulchnia masę. w ten sposób do dziś wypieka się chleb na zakwasie. Wadą tej metody jest długi czas przygotowywania, wynoszący nawet kilkanaście godzin. Proces ten można przyspieszyć, stosując gotowy zakwas. Proces fermentacji mlekowej zachodzi też podczas kiszenia kapusty i ogórków.

 


 

HIERARCHIA PSZCZÓŁ
U pszczół, podobnie jak u mrówek, występuje hierarchia oraz podział ról i obowiązków. Na czele całego roju stoi matka - królowa, czyli samica o wykształconych narządach rozrodczych, większa od innych.
Jej podstawowym zadaniem jest składanie jaj w ulu, bo ona daje początek wszystkim pszczołom w roju.
W okresie maksymalnego rozwoju, czyli w kwietniu, maju i czerwcu, składa od 1600 - do 2000 jaj na dobę. Królowa jest wychowywana w specjalnej komórce zwanej matecznikiem, jest karmiona mleczkiem pszczelim, dzięki czemu lepiej się rozwija. To ważny etap przystosowania jej do spełniania roli matki i królowej.
W początkowym okresie życia królowa wylatuje w asyście pszczół na lot godowy. Tam spotyka się z kilkoma lub kilkunastoma trutniami w celu zapłodnienia. Ilość nasienia dostarczonego przez trutnie podczas tej jednej wyprawy, wystarcza królowej na całe życie czyli na około 3 - 4 lata :) Ciekawostką jest że, każdy truteń po spotkaniu z królową ginie. No cóż... spełnili swoją rolę. Trutnie czyli męskie osobniki w roju pszczelim, powstają z niezapłodnionych jaj. Pojawiają się w ulu na wiosnę, a na jesień są przez pszczoły z niego wyrzucane. A co tam, trutnie.  Największą owadzią grupę w roju tworzą pszczoły robotnice. Są to pszczoły pozbawione zdolności rozrodczych na skutek karmienia pożywieniem o innym składzie chemiczny niż pożywienie królowej. No cóż, tak to jest, że sukces zależy często od przypadku i od tego, do jakiej przegródki się trafi :) Zdarza im się jednak złożyć jaja, ale wylęgają się z nich trutnie. To robotnice są odpowiedzialne za wszystkie prace w ulu. Najmłodsze porządkują komórki w których przechodziły rozwój, potem pełnią rolę karmicielek larw. Kolejną grupę robotnic stanowią woszczarki odpowiedzialne za budowanie plastrów. Starsze pszczoły robotnice pełnią rolę strażniczek, porządkowych, odbieraczek nektaru, funkcje polegające na przerabianiu nektaru, pszczół kitujących, zwiadowczyń, a na końcu pszczół lotnych czyli takich, które spotykamy na kwiatach.  Wiosną robotnice zakładają komory dla nowych matek. Po wylęgnięciu się pierwszej z nich stara królowa opuszcza ul wraz z częścią robotnic w poszukiwaniu nowego miejsca na gniazdo.
No, chyba że zostanie hmmm... zlikwidowana lub zestarzeje się i umrze śmiercią naturalną. Młoda królowa, ta która wylęgła się jako pierwsza, natychmiast zabija pozostałe kandydatki na królową matkę. Proces ten nazywany jest rójką. Cóż za perfekcja w organizowaniu życia
społeczności.php/16.php

 

 

 

 

 

 

O regionie

nasz region      Szamotuły (niem Samter) – miasto w woj. wielkopolskim, w powiecie szamotulskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Szamotuły. Położone nad rzeką Samą, na Pojezierzu Wielkopolskim, ok. 35 km na północny zachód od Poznania.
Według danych z 31 grudnia 2010 r. miasto miało 18 878 mieszkańców.
XI wiek – Początki osady należącej do rodu Szamotulskich herbu Nałęcz. Powstała ona z czterech odrębnych ośrodków: najstarszego, grodziska Osówka, położonego 1 km na południe od rynku, osady targowej Stare Szamotuły leżącej ok. 2,5 km na północ od dzisiejszego centrum tzw. Nowych Szamotuł, które obejmowały obszar dzisiejszego śródmieścia, oraz grodu Świdlin-Ostrówek położonego na prawym brzegu Samy.
Zabytki
Lista zabytków chronionych prawem w Szamotułach:
• historyczny układ urbanistyczny, XIV-XX,
• kolegiata MB Pocieszenia i św. Stanisława Biskupa, ul. Kapłańska, 1423, 1513-42,
• zespół klasztorny reformatów (ul. Dworcowa): obejmujący kościół pw. Świętego Krzyża z lat 1675-82, oraz klasztor.
Drukuj artykuł
Katarzyna Ratajczak, Aktualizacja: 03-07-2012 19:19:56

O projekcie

Wielkopolska kraina mlekiem i miodem płynąca
Głównym celem projektu jest zapoznanie się z procesem fermentacji mlekowej i obecnością glukozy w miodzie. ze szczególnym uwzględnieniem następujących zadań:
•Pozyskanie mleka do fermentacji mlekowej
•Przeprowadzenie i obserwacja tego procesu
•Zapoznanie się z procesem gliwienia sera
•Przygotowanie próbek sera smażonego
•Zapoznanie się z metodami pozyskiwania miodu i jego obróbką
•Wykrywanie obecności glukozy za pomocą próby Tollensa i Trommera
•Przygotowanie i przeprowadzenie ankiety wśród mieszkańców miasta
•Udział w wycieczkach związanych z projektem
•Opracowanie danych i przedstawienie wyników
Zaprezentowanie efektów pracy na stronie internetowej i forum szkoły.
Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
projekt www Gammanet | cms WebKameleon