• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Średnia ocena: 3.98Liczba głosów: 204

Doświadczenie z drożdżami

Opis doświadczenia o drożdżach

1. Obserwacje:

Drożdże, cukier i woda zmieszane razem i pozostawione w ciepłym miejscu zaczynaja rosnąć.
 

2. Problem badawczy:

Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie ?

 

3. Wniosek:

Ciasto drożdżowe wystawione w ciepłe miejsce zaczyna rosnąć na skutek intensywnego metabolizmu drożdzy, które w procesie fermentacji wydzielają dużą ilość dwutlenku węgla. Gaz nie ma możliwości ucieczki z ciasta, więc gromadzi się w wolnych przestrzeniach powodując wzrost jego objętości.

 

 

Doświadczednie-osmoza

Opis doświadczenia.

Doświadczenie :

 

 

-  wydrążenie dziury w marchwi, wsypanie do niej łyżeczki soli i pozostawienie jej na 3h,

 

- po 3 h marchewka staje się miękka , a w dziurze jest woda,

 

-  wypłukaną marchewkę pozostawiamy w wodzie, po 3 h marchewka twardnieje.

 

 

Obserwacja :

 

 

-  marchewka pod wpływem soli oddaje wodę, wchłania sól i staje się miękka.

 

 

Problem badawczy:

 

- dlaczego marchewka staje się miękka pod wpływem soli?

 

 

Hipoteza :

 

-  przyczyną rozmiękania marchewki jest osmoza.

 

 

Wniosek :

 

 

-Po dodaniu soli marchew oddaje wodę, a wchłania  sól. Jest to przykład osmozy,

 

ponieważ  woda przenika z roztworu mniej stężonego do bardziej stężonego.

Drukuj artykuł
Beata Kamińska, Aktualizacja: 11-06-2013 11:58:25